JoJBoB.blogspot.com

JoJBoB.blogspot.com

onsdag 3 december 2014

3 DECEMBER - JULRECEPT

Egentligen förstår jag inte varför vi gör t.ex. ischoklad, knäck och pepparkakor till jul. Varför inte året runt? Det är ju såå gott!! Men jaja, livet är hårt... jag tänkte iallafall bjuda på några recept på det nu.

Ischoklad:
200 g choklad
100 g kokosfett

Smält choklad och kokosfett på låg värme i en kastrull. Det får inte koka. Rör om till en jämn smet.
(Man kan också smälta i vattenbad eller i mikron. Smälter du i vattenbad så låter du en metallbunke flyta i en kastrull med kokhett vatten. Det viktiga är att vattenångan inte kommer i kontakt med chokladen för då blir den kornig. Om du smälter i mikro så ta det försiktigt och kör lite i taget och rör om, det får inte koka för då blir choklad kornig.)
Fyll ischokladformarna med chokladsmeten. Låt stelna.
Knäck:
  • 2 dl Arla® vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk Arla® Svenskt Smör
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 min. Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.
(Jag vill gärna ha i mandel men det är ju förstås frivilligt)
Lussebullar:
  • 50 g jäst
  • 175 g smör eller margarin
  • 2 påsar saffran à 1/2 g
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • ca 1 1/2 l vetemjöl (1 1/2 l motsvarar 900 g)

Till pensling och garnering

  • ägg
  • russin
Så Här gör du:

  • Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC.
  • Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.
  • Baka ut julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
  • Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.
  • Grädda julkusarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.
  • Låt brödet svalna på galler under bakduk


// Julia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar